Aan de verlengde Middenraai in Nieuw balinge zijn zondag ochtend 8 april parachutisten geland ter herinnering aan operatie Amherst die op 7 en 8 april 1945 plaatsvond in Drenthe om Drenthe te bevrijden van de oorlog. 

De operatie diende als voorbereiding op de aanval van de Canadezen richting Groningen, de leden vormden een onderdeel van de Britse Special Air Service die belangrijke bruggen en vereerknooppunten dienden veilig te stellen. De Franse parachutisten kwamen overal in noord Nederland terecht. Bij de operatie sneuvelden 33 Franse parachutisten. Bij de dropping werden 700 man gedropt, onder wie vier Nederlanders. Ongeveer de helft van hen kwam door slecht weer één tot enkele kilometers van het doel terecht. Ook konden een aantal jeeps niet gedropt worden. In totaal werden er 47 groepen gedropt. Zij moesten het opnemen tegen naar schatting 12.000 verspreid gelegerde Duitse militairen onder wie Nederlandse SS’ers.

Het hele weekend werden er al para droppings uitgevoerd. Vrijdag bij Aalden en zaterdag bij Zuidvelde. De parachutisten werden gedropt met behulp van een Anthonov AN2 van Skydive Stadtholn.