In de nacht van zondag 29 april op maandag 30 april werden er zware onweersbuien voor het oosten van Nederland verwacht.

Die zondag was het dan zover, weer moeten we nowcasten omdat er nog veel onzekerheden waren, een van de grootste twijfels was of de conf tempratuur nog zou worden bereikt in west Duitsland en (zuid)-oost Nederland. Gelukkig bleek dat wel het geval te zijn, ik besloot om in Emmen te blijven en daar de buien op te wachten.

Na een dag radartuuren ontstond er een stevige HP supercell in het noorden van Frankrijk, helaas sterfte deze in België uit waardoor nederland alleen nog de restanten kreeg (regen). Om 21:40 was het dan zover! Een stevige lijn met onweersbuien ontstond vrij onverwachts ten oosten van Enschede, deze trok gelukkig richting Emmen. Toen de buien bij Enschede hingen heb ik deze gefilmd, deze video is terug te vinden op het youtube kanaal van bliksemdetectie.nl (van 00:14 tot 00:33 sec)

Toen deze bui verder richting Emmen trok bereikte deze het zuiden van Emmen rond 23:00, daaruit heb ik deze foto’s kunnen maken:

Toen de eerste bui voorbij was getrokken was het niet lang wachten op het 2e complex, ook deze was ontstaan rond Enschede, helaas moest ik een afdakje opzoeken omdat er voor de bui aan veel regen viel en er ook enige kans was op hagel en andere (gevaarlijke) randverschijnselen omdat er op de 2e bui ook rotatie was gemeld:

Voor de 2e bui aan waren ook mooie wolkenformaties te zien, helaas heb ik deze niet gevoelig op de plaat omdat ik geen open zicht had dit keer, uit de bui kwamen stevige klappers met mooie bliksems:

Het 3e front (en ook de laatste) waren de restanten van de zeer zware onweersbuien in Luxemburg en het westen van Duitsland, deze restanten hadden zich inmiddels gevormd tot een stevige MCS! Dit complex bereikte rond 03:20 Emmen, door de stevige regenval en de harde wind waren de flitsen of moeilijk te zien of moeilijk te fotograferen, helaas heb ik er maar een op video staan (2:42 tot 3:02)

Kortom een zeer mooie nacht en een uitzonderlijke voor Nederland! Op naar de volgende onweersbuien 🙂