Op zondag 22 april 2018 stonden er mooie onweerskansen op de kaarten na een warme week in April. Het zuidoosten, oosten, noordoosten en midden van het land moesten rekening houden met pittige onweersbuien. Het KNMI had uit voorzorg ook al code geel afgegeven. 

   

Die zondag was het dan zover, de hele dag “nowcasten”! In het begin van de middag ontstond er gelijk een pittige onweersbui op de eerste vore bij Aken, al snel was het duidelijk dat we het in Nederland niet van de eerste vore moesten hebben. Na een middag wachten werd het wachten beloond! er ontstond een hele lijn met onweersbuien op de lijn Eindhoven-Enkhuizen. Ik stond in Emmen de buien op te wachten, de eerste bui die Emmen bereikte was een bui die bij Hoogeveen ging splitsen. In de bui zat vrij veel hoogte onweer en IC onweer, helaas! (Foto 1: Het aambeeld van de bui die toen nog bij Hoogeveen hing vanuit Emmen. Foto 2: De bui toen die boven Emmen hing)

   

Toen de eerste bui ons naderde werd het duidelijk dat er zich in de bui hagel en zeer veel neerslag bevond. Snel ben ik onder een afdakje gaan schuilen, toen de bui eenmaal boven ons hing dropte deze zeer veel neerslag en veel hagel (1/2cm). Straten in heel Emmen stonden blank. (De 2 onderstaande foto’s zijn helaas telefoon foto’s)

    

 

Toen de eerste bui was overgetrokken zijn we in de auto gestapt en naar een open veld gereden nabij Emmen. Daar zagen we de 2e onweersbui die veel CG’s dropte mooi aankomen! We zaten net in de auto toen er een inslag zeer dichtbij was (Foto 4)! Al snel werden we “omsingeld” door de onweer, overal om ons heen onweerde het. De buien zijn later Duitsland in getrokken en hebben daar nog enige tijd “hun weg kunnen vervolgen”

 

       

       

                                               

Al met al een zeer geslaagde chase! Op naar de volgende.       

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *